Wink Einthoven

Wink Einthoven: organisator Kunst Evenementen w.o. div Atelierroutes; kunstenaar: beeldende en ruimtelijke vormgeving; designer/ontwerper.

Zij-ingang ScheepvaartHuis oplage 5, 80x80, fotoprint op doek,

€ 400,00

Wink Einthoven
Wink Einthoven heeft een eigen kunstvorm ontwikkeld: de foto-constructie. Hij is hieraan begonnen in 1989 met zijn afstudeerproject “Limbs and Private Thoughts”, waarmee hij zijn Bachelor of Architecture aan het New Jersey Institute of Technology in de VS behaalde. Hierna blijft hij zich verdiepen in, en experimenteren met het maken van kunstwerken opgebouwd uit meerdere foto's. Wink Einthoven, geboren in 1962 te Nijmegen, groeide op in Amerika nadat zijn ouders daarheen verhuisd waren in 1967. Terwijl hij zich daar bezig hield met allerlei foto-opdrachten, stortte hij zich ook in de plaatselijke kunstwereld met het organiseren en inrichten van exposities, leverde de foto’s voor twee boeken, richtte twee galeries op en ontwikkelde zich gaandeweg tot fotograaf en beeldend kunstenaar, waardoor het werken als architect geleidelijk op de achtergrond raakte. Tot op heden heeft hij regelmatig exposities met zijn foto’s en fotoconstructies. In 1997 remigreerde Einthoven naar Nederland, waar hij zijn artistieke pad vervolgt, een galerie opricht, het organiseren en inrichten van exposities voortzet, en zich verder blijft verdiepen in de foto-constructie.

Foto-constructie
Een foto-constructie is een soort collage waarbij de maker foto’s in geometrische figuren snijdt en opplakt. Het zijn bouwsels van meetkundig berekende figuren, geïnspireerd door Einthovens achtergrond als architect. Hij snijdt de foto's in geometrische figuren en bouwt daarmee cirkelvormige beelden. Door de foto's te herhalen ontstaat een samengesteld beeld: de foto-constructie. Van een afstand zie je de samensmelting als geheel, van dichtbij zie je de inhoud van de aparte foto's. Met gevoel voor schoonheid kiest hij de motieven; van fraaie architectuurdetails, bloemen en delen van het lichaam tot de zachte staart van zijn kat.

Film meest recente expositie:
YouTube: Stedelijk IJburg Gallery (StIJG))