Prnanski

schilder en fotograaf en musicus

Amsterdam | e-mail | website

Jessy, acryl op canvas, 100x120 cm

€ 2800,00

Prnanski is de kunstenaarsnaam van Rik Spann. Het is een anagram: als je de letters van “Rik Spann” door elkaar husselt dan kom je bij Prnanski uit. Rik is in 1959 geboren in Rotterdam, en woont al lang in Amsterdam. Hij houdt zich al zijn hele leven met kunst bezig. Eerst met muziek (hij is gitarist en zanger, en neemt zijn eigen cd’s op en geeft concerten), daarna als beeldend kunstenaar en schrijver.  Zijn werk is al in veel landen tentoongesteld. Hij werkt met veel verschillende media: hij maakt schilderijen, tekeningen, objecten en installaties.

Rik heeft een aparte filosofie over zijn kunst. Soms vindt het publiek dat een kunstenaar een duidelijke eigen stijl moet hebben, maar Rik vindt dat elk werk op zichzelf staat, en een eigen verhaal vertelt. “Autonoom”, noemt hij dat. Soms maakt hij ook teksten bij schilderijen. Een schilderij heet dan bijvoorbeeld “Jessy”, en in de tekst kun je dan lezen hoe “Jessy” (het “wezen” in het schilderij) tegen de dingen aankijkt en zich voelt. Rik wil daarmee laten zien welke rijkdom en welk leven er in de werken zit, als je maar goed (en misschien op een voor jou nieuwe manier) kijkt. Want zo kun je leren om naar kunstwerken te kijken en een verhaal (je eigen verhaal) te horen.

Rik doet ook “performances” en lezingen. Dan gaat hij naar mensen toe en vertelt hij over zijn werk. Schilderijen, teksten en live-muziek horen daar ook bij. Verder vindt Rik het geen probleem om mensen die belangstelling hebben voor kunst hierover te vertellen of iets te laten zien in zijn atelier in Amsterdam. Je kunt dan contact met hem opnemen via rikspann@gmail.com. Je hoeft dan natuurlijk niets van hem te kopen. Het gaat om het leren genieten van kunst. Dat is met geen prijs te betalen.

Hier is het complete verhaal van Pranski: All_text