Peter van den Akker

beeldend kunstenaar

Villa Ambra (2010)45x60 cm acryl en tempera op doek

€ 1200,00

uitnodiging-studio-lingua

 

 

'Verschillende culturen, hedendaagse motieven'

Verhoudingen tussen mensen, verschuivingen in wereldculturen en veranderingen in techniek, architectuur, natuur en mensbeeld vormen mijn inspiratiebronnen. Het zijn allemaal beelden en sferen die naast en met elkaar bestaan.

In mijn beelden en schilderijen staat het mensbeeld centraal; niet als individu maar als universele gestalte, waarbij ik op transparante wijze tijdsbeelden en gelaagdheid in menselijke handelen naar voren breng.

Als schilder bereik ik die gelaagdheid door het werken in transparante lagen over en door elkaar. De kleuren en vormen die ik in mijn werk gebruik hebben een betekenis, een symbolische waarde en zijn een bepalende factor in de compositie. De titels die ik aan mijn werken geef hebben te maken met die inspiratie of met een herkenning van mijn emotionele of andere ervaringen.
De opbouw in lagen waarmee verschillende beeldelementen verbonden worden, geven meerduidige betekenissen aan mijn onderwerpen en symboliseren het doorbreken van tijd: wat ik als volgt citeer: de tijd is een oneindige reeks van gebeurtenissen, zonder begin of einde,
een cyclus.

Een belangrijk uitgangspunt, naast muziek, dans en literatuur, zijn de reizen die ik maak naar verschillende landen. Het wekt mijn interesse in de verschillende culturen en de beweegredenen van het menselijk handelen.
Zo was ik een periode in New York waar ik veel schilderijen maakte met het onderwerp mens – stad. Het verblijf daar leverde veel inspiratie op voor latere werken die op mijn atelier in Nederland zijn ontstaan. Mijn reizen naar Zuid-Amerika en Egypte gaven weer andere beelden, nieuwe indrukken en inzichten die ik verder uitdiepte op mijn atelier. In 2010 werkte ik in Italië in een gastatelier als ‘artist in residence’; er ontstonden schilderijen met het onderwerp mens – natuur, waarvan er een aantal te zien zijn in deze catalogus.

Mijn werkwijze omvat vele technieken in verschillende materialen: schilderijen, gemengde technieken op papier/collages, zeefdrukken, beelden in cortenstaal, keramische objecten.
Een overzicht van mijn oeuvre kunt u zien op de website

Curriculum Vitae