Martin Copier

M 2011 N (2)

€ 0,00

Ik heb altijd een voorliefde gehad voor ontwerpen, bouwen en kunst. Dit resulteerde in een loopbaan in de aannemerij en architectuur. Op 34 jarige leeftijd startte ik daarnaast met de avondopleiding “Vrije Kunst” aan Academie St. Joost in Breda. Tijdens mijn studie ben ik met het thema “ruimte” aan het werk gegaan.

In mijn eerste werken beperkte ik mezelf nog door alleen lege ruimte met lichtinval te verbeelden. Later waren soms personen zichtbaar aanwezig of voelbaar door de tekeningen en teksten die ze op de wanden en vloeren achtergelaten hadden.  

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een project met als onderwerp havens en schepen. Dit “kleine uitstapje” is uitgegroeid naar een enorme serie schilderijen en houtsnede drukken, op veelal hele grote formaten. In dit werk combineer ik technieken en experimenteer ik met kleuren om de dynamiek en de energie van de scheepvaart te verbeelden. 

De laatste jaren werk ik graag in series om tot een diepgang te komen. In 2011 heb ik een serie schilderijen gemaakt waarin kinderen in hun vertrouwde ruimte hun verhaal vertellen op de muren. Daarnaast heb ik een serie portretten gemaakt waarin ik de relatie van zusjes in een fotoalbum sfeer verbeeld wordt en heb ik geëxperimenteerd met portretten waarin het verhaal van de persoon op een andere manier verwerkt is. 

Tussen dit soort series door werk ik graag aan havengezichten. In mijn ruimtes en portretten ben ik bezig met het verhaal en het gevoel.  In mijn havengezichten probeer ik juist de dynamiek en beweging van de havens te verbeelden. 

Begin 2013 ben ik gestart met een nieuwe serie schilderijen. Terug naar de lege ruimtes waar ik op de academie mee begonnen ben. Nu,  jaren later wil ik opnieuw de mogelijkheden onderzoeken van lege ruimtes en het spel van licht en schaduw. 

 

Daarnaast ben ik begin 2013 begonnen met de eerste stappen  voor een kunstproject waarin ik “het verhaal” dat mensen vertellen op hun lichaam in de vorm van een  tatoeage wil verbeelden. Om te beginnen ben ik in deze, voor mij onbekende, wereld gedoken en heb een aantal maanden tatoeëerlessen gevolgd. Ik ben in maart 2013 afgestudeerd en heb daarna een ruimte ingericht in mijn galerie en deze door de GGD laten keuren. Ik heb vorig jaar veel mensen getatoeëerd om het vak goed te leren. Inmiddels ben ik met de volgende stap begonnen. De mensen die ik nu tatoeëer zijn onderdeel van het kunstproject dat hopelijk zal resulteren in een boeiende, integere serie kunstwerken. Onderdeel van het project is dat de persoon direct na het tatoeëren gefotografeerd wordt in een ruimte waar ook zijn of haar tatoeage op de muur geplakt wordt zodat in de loop der tijd de ruimte gevuld is met de verschillende verhalen. Deze foto’s dienen als basis voor het project.

 Een deel van mijn werk is te zien op mijn website of op mijn facebook pagina

 http://www.facebook.com/#!/martin.copier.3/photos_stream