Joke Vrij

Landschap I(2011)120x65 cm, olieverf op linnen

€ 2345,00

Tekst en uitleg’                                Joke Vrij
Het voor mij gelijktijdig bestaan van de aardse en goddelijke realiteit, hoe wezenlijk verschillend ook in verschijning, vind ik mateloos fascinerend. Ik vraag me voortdurend af hoe deze twee realiteiten zich tot elkaar verhouden. Het zijn deze vragen die me dwingen tot het maken van beelden.
Ik zoek naar manieren om het onzichtbare, het goddelijke, het eeuwige, gelijktijdig met de aardse zichtbare actualiteit te tonen. Om het aardse te vangen gebruik ik krantenfoto’s. Krantenfoto’s zijn niet alleen letterlijk momentopnames, maar hebben ook de functie een verstilde momentopname van de actualiteit te moeten zijn.
Het ‘verschilderen’ van een krantenfoto vormt voor mij een persoonlijke reactie op (voor-)geselecteerde, indringende, verstilde, maar zeer vluchtige momentopnames, die haast ongemerkt mijn wereldbeeld vormen.
Door te schilderen probeer ik de veelal veronachtzaamde verstilling in de krantenfoto te vergroten. Dit doe ik door licht, donker, transparantie, compositie en kleur te versterken, aan te passen of te veranderen. De mate waarin en de manier waarop, verschilt van werk tot werk. Soms blijf ik redelijk dichtbij de oorspronkelijke krantenfoto, maar er verandert altijd iets.
De eigenheid van het gebruikte materiaal ‘verf op linnen’ en krantenfoto, zet ik in om te kunnen onderzoeken hoe het tijdelijke en het eeuwige elkaar in één ‘ogenblik’ kunnen ontmoeten. Zo varieer ik met dik en dun aanbrengen van verf en blijven sommige plekken ongeschilderd. Vaak gebruik ik onderschilderingen als betekenisvolle onderlagen. Meestal gebruik ik olie- en acrylverf samen in een schilderij, soms alleen olie- of alleen acrylverf.
Zie verder CV incl kunst