Ellen van Toor

textiel en grafisch kunstenares

"als het hard genoeg waait leer ik je vliegen"120x120 cm acryl collage op linnen.

€ 2500,00

"Ik ben nooit gestopt met spelen, door alle mogelijke materialen te gebruiken, en grapjes te maken met titels, vertel  ik mijn eigen verhaal."

In Vlaardingen zag beeldend kunstenares Ellen van Toor op 8 maart 1958 het levenslicht. Samen met zijn broers runde haar vader de Ambachtelijke Distilleerderij H. van Toor aan de Markt in Vlaardingen. Voor de drie zusjes van Toor was de stokerij met al haar geheimzinnige plekjes, geuren en sissende geluiden een droomspeeltuin.
Als kind speelde Ellen het liefst in het etikettenhok, waar zij met afgescheurde stukjes etiket  uren zoet kon zijn. Helemaal weg in haar eigen fantasiewereld.
Dat spelen met snippers en stukjes is zij nooit verleerd.

Ellen van Toor volgde de opleiding tekenen/schilderen aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten en volgde ze lessen modeltekenen en boetseren aan de Vrije Akademie eveneens in Den Haag. In 1981 deed ze eindexamen en slaagde cum laude.
Van 1982 tot en met 1984 woonde ze in Boston (USA).
Na haar terugkeer in Den Haag, waar zij nu nog altijd woont en werkt, richtte ze zich op het maken van collages, etsen, grafiek en schilderijen.

Wie de kunst van Ellen van Toor door de jaren heen bekijkt, ziet een interessante en hele krachtige ontwikkeling. Van heel klein via wat groter naar ronduit groot werk; van donkere - voor Ellen rustgevende - via lichtere, pastelachtige naar uitgesproken felle kleuren.
In deze groei blijven haar thema's altijd overeind: vis en vogel.
'Die vis komt altijd terug door mijn sterrenbeeld. Die vogel is de vis die kan vliegen, die de beperkingen van de zwaartekracht kan ontstijgen. De vrijheid van het los gaan door het leven.
Ik ben beide. De vis zwemt door de dagelijkse dingen, maar met de vleugels van het scheppen kom ik in die andere, nog vrijere wereld.'

Iets nieuws creëren met reeds gebruikt materiaal, dat al een verhaal heeft, is voor Ellen van Toor de ultieme inspiratie. Krijgt zij een stukje oude kant in handen, dan kan er een serie met titels als Zeekant, Spijkers op Laag Water en Waterkant ontstaan.

Het kijken met de ogen van Ellen van Toor naar alledaagse gebeurtenissen levert volstrekt unieke beelden op
Nog steeds is haar werk in ontwikkeling.
Ellen zegt dat het druk is in haar hoofd. Om te voorkomen dat zij opstijgt in die drukte, legt zij beelden en gedachten vast in haar kunst.  
Zij is dan weer even dat spelende kind in de distilleerderij.


 Tekst uit zeeschilder
De liefde voor de zee is ontstaan omdat ik zelf heel erg van zeilen houd. Ik had vroeger een bootje met mijn tweeling zus en die had een spinaker,die wij zelf van een oude parachute hadden gemaakt. Ik heb veel op zee gesurfd.
Het grootste deel van mijn jeugd woonden wij aan de maasboulevard in Vlaadingen in een flat op zes hoog met een geweldig uitzicht op de Nieuwe Waterweg.